Frågor och svar om spabad

Här nedan svarar vi på vanliga frågor om spabad, såsom skötsel och vanliga problem som kan förekomma.
Om du har några andra frågor som inte finns med här nere så hör gärna av er till: info@poolmagasinet.se.

Filter by Topic
All
  • All
  • Vanliga frågor

Behöver du hjälp?

Om du behöver mer hjälp eller specifika frågor går det bra att skriva till oss i live-chatten.

Om vi inte är tillgängliga i chatten just nu så går det bra att lämna ett meddelande där eller mejla oss så hör vi av oss inom 1-2 dagar!

Vanliga frågor

Det beror på hur ofta du använder ditt spabad och vilken typ av kemikalier du använder. De flesta tillverkare rekommenderar att man byter filter var tredje till var sjätte månad. Om du badar mycket eller har hårt vatten kan du behöva byta filter oftare. För att förlänga livslängden på filtret så länge som möjligt bör du skölja filtret minst en gång i veckan med rent vatten, och ungefär 1-2 gånger i månaden ordentligt rengöra filtret med exempelvis Delphin Filter Cleaner eller SpaCare Filter Cleaner.

Svaret kan variera beroende på användning och specifika förhållanden, men generellt sett bör spabadet rengöras varje månad. Det inkluderar rengöring av filtren, ytan och eventuella vattenlinjer.
Spavatten bör bytas ut ungefär var tredje till fjärde månad, beroende på användning och underhåll. Detta hjälper till att undvika ackumulering av oönskade kemikalier och föroreningar.
Det vanligaste är att ha en huvudkemikalie för att desinficera vattnet, exempelvis klor eller brom. Sen är det viktigt att reglera pH-nivån och alkaliniteten så att huvudkemikalien kan effektivt rena vattnet och för att undvika oönskad skumbildning och grumlighet.
Grumligt vatten kan bero på otillräcklig desinfektion, otillräcklig cirkulation eller obalans i kemikalierna. Det är viktigt att mäta och justera kemikalierna och se till att filtreringssystemet fungerar korrekt. För att enklast få ordning på grumlighet går det att använda SpaCare Bright & Clear eller Delphin Gentle Clarifier.
Om du väljer att stänga ner badet för vintern bör du tömma spabadet helt på vatten, rengöra och täcka det ordentligt. Det är också viktigt att tömma och skydda rör och pumpar för att undvika skador från frysning. Det kan ibland vara ganska knepigt att få ut allt vatten ur rördelar, hör av er till oss så kan vi hjälpa till!
Ämne Perfekt Acceptabelt För högt
pH 7,2 7,2-7,6 >7,6
Totalt klor (ppm) 1 1-3 >3
Fritt klor (ppm) 1 1-3 >3
Bundet klor (ppm) 0 0-0,5 >0,5
Brom (ppm) 4 4-6 >6
Alkalinitet (ppm) 120 80-160 >160
Kalk (ppm) 200 200-400 >400
Cyanussyra (ppm) 0 0-50 >50